tisdag 3 januari 2017

Amnesty Pressekreterare Hedenborg: ”FN:s Säkerhetsråd står handlingsförlamat”

Dialog och ömsesidig respekt är viktig för att leva i fred och säkerhet. Respekten och toleransen för olika tro, åsikter och kulturer öppnar nya dörrar för oss. Våld leder bara till våld.
Låt oss titta runt omkring oss. Tänk på händelserna i Istanbul, Aleppo, Sinjar berget och stadsdelen Sur/ Diyarbakir. Glöm inte de tragiska bilderna där människor som förlorade livet och hem, mammor som gråter och letar efter sina barn och barnen som förlorat sin familjer. Man kunde stoppat hatet tillsammans, och satsade på kärleken i stället. 
Internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter är bindande för stater. Stater har ansvar att övervaka dem även i internationella relationer. FN har en avgörande roll för att kräva av medlemsstater att anpassa sig efter dem. 
När politikerna och stater  inte gör sitt arbete och människorna känner sig maktlös då vänder man sig till mänskliga rättsorganisationer. Deras ansträngningar i detta avseende har mångsidiga effekter. Skydd av kvinnor och barn som lider i krig behandlas som ett prioriterat område. De startar olika aktiviteter och mobiliserar sina medlemmar jorden runt för att påverka makthavarna och stater. Smärtan av en mor som förlorat sina barn står i centrum och barnen som behöver akut hjälp tar man hand om först.
Nyligen organiserade 26 internationella humanitära organisationer bl.a. Svenska Amnesty en gemensam manifestation i Mynt Torget/ Stockholm. ”Våldet mot kvinnor och barn i Aleppo måste stoppas!”, krävde de. Många människor deltog i manifestationen. Jag som Amnesty aktivist var med och bar ett plakat mot kriget i Syrien. Feministiskt Perspektiv bl.a. och några andra tog bilder på mig och publicerade på sin hemsidor. Många representanter uppmanade FN och EU för att återskapa fred. 
Ami Hedenborg är känd för sitt arbete för kvinnor -och barnrättigheter. Hon är presschef för Svenska Amnesty. Hennes kritik mot FN:s säkerhetsråds passivitet drog stora uppmärksamheter. FN:s säkerhetsråd är handlingsförlamat och kan inte hantera fredshandlingar, menade hon. Hon välkomnade FN:s general samling att återskapa freden. Så här försatte hon sitt tal:
" Godtyckliga gripanden, tortyr, dödsfall i häkten och fängelser, “försvinnanden”, urskillningslöst våld mot fredliga demonstranter - allt detta skedde i en sådan skala att det utgjorde brott mot mänskligheten. Vi krävde då - och vi fortsätter att kräva - att de ansvariga ska ställas inför rätta i internationella brottmålsdomstolen.
Utan rättvisa och ansvarsutkrävande - för de här brotten mot mänskligheten och för de krigsbrott som de olika parterna gjort sig skyldiga till - finns ingen väg framåt, varken för fredsprocessen i sig eller för den framtida utvecklingen i Syrien...
Säkerhetsrådets främsta uppgift är att bevara och återställa freden. Men säkerhetsrådet står handlingsförlamat i en tid när deras enighet och beslutsamhet behövts som mest. Vi kan inte acceptera att människors rop på hjälp möts av tystnad. Därför menar Amnesty att FN:s generalförsamling måste gå in och ta över, där säkerhetsrådet misslyckats. Det är alla länders gemensamma ansvar att skydda civila och få ett slut på kriget i Syrien..."
År 1864 startades arbetet i Geneve för att skaffa regler och lagar kring krigsbrottet. År 1949 tog Geneve konventionen sin slutliga form. Lagen är bindande för stater. Men den respekteras inte av stater, trots 152 år sedan första avtalet. Oskyldiga människor drabbas fortfarande pga. sina ras, hudfärg, tro, könsdiskriminering och ekonomiska intressen. FN:s säkerhetsråd tar inte sitt ansvar pga. interna konflikter.
Ett år lämnade vi bakom oss fullt av förstörelse och lidande. Händelsen i Istanbul, och bilderna från sista timmarna av året ger en oro för 2017. En hoppfull framtid för alla människor är en grundläggande mänsklig rättighet, och det skall gälla för alla. Vi måste kämpa mer för att skydda de grundläggande mänskliga -och fria rättigheter. Stöd gärna humanitära organisationer, och var med för att kämpa mot orättvisor och hjälpa oskyldiga människor i Aleppo, Sur, Sinjar berget o Istanbul.



Analys: Zarathustra Gabar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar