tisdag 24 januari 2017

STOR MANIFESTATION PÅ NORRMALMSTORG FÖR "WOMEN'S MARCH"

Lördagen 21 januari så deltog Amnesty aktivister i Women's March Stockholm och marscherade tillsammans med flera tusen personer för kvinnors och minoriteters rättigheter. 

Initiativet startade med Women's March on Washington och världen över så arrangerades över 600 marcher. Tillsammans visar vi att de mänskliga rättigheterna gäller alla alltid!
Anna Lindenfors, svenska Amnesty Generalsekreterare höll ett fantastisk tal inför många människor:

”Kära vänner.
Så har USA fått en ny president, och världen går in i ett nytt tidevarv. Vi vet väldigt lite om vad som kommer att hända nu. Vi vet lika lite om hur det som händer där kommer att påverka oss här -- och vilka svallvågor i resten av världen vi kommer att se. Vi kan befara en massa saker. Vi kan gripas av oro och framtidsångest. Eller, vi kan välja att istället stå upp för det vi tror på. Det är därför vi är här i dag. För att visa att vi kommer att kämpa, istället för att förtvivla.  Dagens marsch är i solidaritet med de som marscherar i USA och en manifestation FÖR mänskliga rättigheter som är relevant i alla länder, världen över. Det finns så mycket vi kan göra om vi är många.
Och för att kunna agera måste vi se sanningen i vitöga, basera oss på faktat. I USA kränks mänskliga rättigheter dagligen redan i dag och den nya presidenten har en del att ta tag i. OM han vill. För att ge några exempel:
I femton år har USA drivit ett fångläger, Guantanamo, där människor sitter helt isolerade från omvärlden utan rättegång eller ens att någon anklagelse riktats mot dem. Obama lovade att stänga lägret men Guantanamo finns kvar och brotten mot folkrätten fortgår. Bland de personer som utnämnts till ministrar i Trumps kabinett har flera uttryckt stöd för användning av tortyr av personer misstänkta för terrorbrott. Vad kommer nu att hända med Guantanamo?
I USA dör 2 till 3 kvinnor varje dag till följd av komplikationer under en graviditet eller förlossning. Minst hälften av alla dödsfall hade kunnat förhindras om alla kvinnor haft tillgång till mödrahälsovård av god kvalitet -- och risken att dö i barnsäng är nästan fyra gånger högre för afroamerikanska kvinnor än vita. I Texas, USAs näst största delstat, fördubblades mödradödligheten mellan 2010 och 2014, efter att kvinnokliniker tvingats stänga en efter en. Samtidigt som situationen redan är akut har den tillträdande presidenten lovat avskaffa den första allmänna sjukförsäkringen i USAs historia. Vad kommer nu att hända med vård till afroamerikanska kvinnor, barn till mexikanska migrantarbetare, uteliggare och fattigpensionärer?
Polisskjutningarna fortsätter med oförminskad styrka -- och poliskåren i många stater genomsyras fortfarande av institutionaliserad rasism. Under 2015 var det nio gånger så hög risk för unga, svarta män att skjutas till döds av polisen än för andra amerikaner. Antalet människor som dödas av polisen i USA är långt högre än antal personer som dödas i alla andra västländer. Samtidigt sitter en av tio svarta män i trettioårsåldern i fängelse -- och över sex miljoner amerikaner är fråntagna sin rösträtt för att de dömts till fängelsestraff. Vad kommer att göras åt den strukturella rasismen nu, efter att valkampanjen präglats av påhopp på svarta, minoriteter och migranter?
Det är lätt att tappa hoppet. Men vi har varken råd eller tid att tappa vårt hopp. Låt oss istället vända vår oro till aktion, vår frustration till kämpaglöd. Amnesty arbetar för alla människors lika värde, här och i USA och i alla världsdelar. Vi finns där -- och vi finns här. Och arbetet för mänskliga rättigheter behövs mer än någonsin. Det är för att visa att vi är många som tycker så, som vi har samlats här idag. Vi har makt att vara med och påverka utvecklingen. Vi kan börja på hemmaplan.
Så: om du förfäras du över hatretoriken mot muslimer, svarta, latinos, hbtqi-personer och personer med funktionsnedsättningar -- var med och stå upp för alla människors lika värde och värdighet här i vårt eget land.
Om du äcklas av sexism och misogyni -- försvara då tillsammans med oss kvinnors rättigheter och allas rätt till jämställdhet, i Sverige och i övriga världen.
Och känner du rädsla när du ser den destruktiva nationalismen breda ut sig? Stå då upp för att grundläggande mänskliga rättigheter omfattar alla inom ett land och inte bara dess medborgare. Det gäller här lika mycket som i Europa och resten av världen.
Det blåser kallt i vår omvärld. Men var och en av oss - och tillsammans - kan vi vända skutan och skapa den värld vi vill leva i. Elda under din vrede, skrev poeten Ingrid Sjöstrand. Nu eldar vi under vår vrede. Nu vänder vi oro till engagemang. Var med oss i kampen.
Tack för att ni kommit hit idag och visar er solidaritet för alla människors lika värde.  Låt det här bli startskottet för en ny tid för mänskliga rättigheter!”






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar